Den grønne skildpadde (Chelonia mydas) er verdens næststørste havskildpadde-art. Den bliver mellem 80 og 150 cm. lang og kan veje 200 kilo.
Et af de mest populære dyr på Den Blå Planet er den store havskildpadde. Havskildpadder er fantastisk at opleve i havet. De adskiller sig væsentligt fra fisk, hajer og koraller fx ved at de skal op at have luft. De har været i havet i millionvis af år og forhåbentlig er de her også millioner af år ud i fremtiden. Det kræver naturligvis en sund reproduktion, og til at producere nye havskildpadder skal der være hunner og hanner. Sidstnævnte bliver mere og mere sjældne.
Et nyt studie fra Global Change Biology viser, at op mod 93% af alle grønne skildpadder også kaldt suppeskildpadder kan være hunner inden år 2100 på grund af klimaforandringerne. Den grønne skildpadde har i mange år stået på IUCN’s liste over truede dyrearter.
Ligesom hos andre krybdyr og fiskearter, styrer temperaturen om grønne skildpadder bliver til hanner eller hunner, mens de er i ægget. Jo varmere sandet er på strandene, hvor grønne skildpadder har rede, desto flere hun-unger resulterer det i.
Great Barrier Reef er blevet alt for varmt
Nogle steder er det allerede blevet for varmt, og det er ikke kun med til at gøre de fantastiske koralrev blege. Højere temperaturer i det nordlige Queensland er årsag til en ulige kønsfordeling hos havskildpadderne. Her lever et af verdens største bestande af grønne skildpadder, og langt de fleste er nu hunner. Den kæmpestore bestand på cirka 200.000 grønne skildpadder ved det nordlige Great Barrier Reef i Australien risikerer at kollapse, hvis der ikke rettes op på kønsfordelingen.
Studier fra WWF viser, at på de overophedede redestrande ved Great Barrier Reef er over 99 procent af ungerne og 86 procent af de voksne skildpadder hunner. På de koldere strande er kønsskævheden mindre. Her er andelen af hunner på mellem 65 og 69 procent.
Vidste du, at
- Cirka 100.000 grønne havskildpadder i den indo-australske region bliver hvert år slået ihjel primært på grund af deres kød.
- Der findes syv arter af havskildpadder. Seks ud af syv arter er af IUCN klassificeret som enten kritisk truet eller truet.
- Kun én ud af 1.000 havskildpadde-unger overlever indtil voksen-alderen.